Italiassa paikan päällä

Tämä on vielä näkemättä, mutta Italian konsulaatista tuli asiaan alustavat ohjeet (consolato.helsinki@esteri.it):

  • Dichiarazione di presenza in Italia – tulee suunnistaa paikalliselle poliisiasemalle kertomaan millä asioilla sitä ollaan. Tässä kohtaa on hyvä olla paperit paikallisesta koulusta, sukulaissuhteista kertova maistraatin todistus (katso erillinen blogi) sekä todistus että finanssimielessä ei olla ihan persaukisia. Tässä kohtaa apuja tuli myös Rooman Suomen suurlähetystöstä (http://www.finland.it/public/default.aspx?culture=fi-FI&contentlan=1) Kysäisin tästä nimenomaisesta todistustaakasta ja avulias henkilö (en laita tähän henkilöiden nimiä, varsinkaan avuliaiden) kaiveli seuraavan linkin Citta di Firenze takaa sellaisen tiedon että vuonna 2012 rahaa pitäisi olla todistettavasti tilillä 5577€. Saa nähdä miten tuo sitten todistellaan.
  • Richiesta iscrizione Anagrafe a Comune cittad UE – seuraavaksi lampsitaan kunnantoimistoon yrittämään rekisteröidä perhe kunnan asukeiksi. Tässä on suureksi avuksi Kela-EU -kortti, joten tuo kannattaa taskuun jo hyvissä ajoin varata.

 

Maistraatti

Rooman lähetystöstä vinkkasivat ystävällisesti että varmuudeksi kannattaisi perheellisen hankkia maistraatista todistuksen sukulaisuussuhteista. Ja että Helsingin maistraatista saisi sellaiset vieläpä italiaksi. Siihen kuulemma kannattaisi hankkia myös apostille http://www.maistraatti.fi/fi/Palvelut/julkinen_notaari/Apostille-todistus/ .

Ei, en tiennyt mikä on apostille, mutta kvg -on paras tietosanakirja mitä ihmiskunta on keksinyt.

Soitto maistraattiin, tilaus sähköpostiin, muutama iterointi mitä tarkalleenottaen haluttiin ja homma oli sillä selvä. Kuittauksen asiasta sähköpostiin ja kotiin toimitettiin paperit muutamassa päivässä laskuineen. Näin sitä pitää.

ETK

ETK:n soittelin helmikuussa ja kyselin että mitähän vaihtoehtoja tällaisessa tapauksessa jossa muutetaan vuodeksi, saatetaan tehdä töitä Suomeen ja/tai Italiaan kannattaisi tehdä. Asiasta käytiin pitkällinen keskustelu josta viisastuneena päätin hakea lähetetyn yrittäjän statusta. Se vaatisi käytännössä maksimissaan 1-2 vuoden ulkomailla oleskelun ja vaatimuksena olisi että YEL -eläkemaksua maksettaisiin Suomeen.

Laitoin sitten hakemuksen miltei siltä istumalta menemään. Kaavakkeet löytyvät netistä. Käsittelyajaksi arvelivat 1,5 kk. Huhtikuun loppupuolella päätin kilauttaa uudelleen varmistaakseni että paperit varmasti olisivat käsittelyssä. Sieltä ne jostain järjestelmän uumenista löytyivät. Virkailija lupasi nopeuttaa käsittelyä ja hoitaa vaikka itse asian. Olisiko siinä  sitten mennyt pari viikkoa niin päätöspaperit löytyivät postilaatikosta myönteisin tuloksin.